Biciklističke staze

Povećaj kartu

Viški biciklizam

Po Visu baš svi voze bicikl. I stari i mladi, domoroci i furešti, debeli i mršavi. Voze se svakakvi bicikli. Ispravni i neispravni, na dva, tri ili četri kola.

Nautičari voze portabl bicikl, Rogove ponije u kričavim bojama voze penzioneri, škriputave i cvileće voze oni koje nije briga, a ruzinave oni iz biciklističkog kluba Arcicija što se s njima bacaju s mosta od Batarije u more.

Domaćice vole one na tri kotača s košarom "od izad". A roditelji na svojim nadograđenim modelima obožavaju voziti nasmijanu dicu. Nema mjesta na cijelom Jadranu gdje je bicikl tako popularan kao na Visu.

Za manje od pola ure može se biciklom prevaliti put od Grandovca do hotelske plaže na Prirovu i to bez ijedne ozbiljnije uzbrdice. Tako ona poznata filozofija: što na umu to na drumu u biciklističkom svijetu grada Visa napokon poprima svoj temeljni smisao.

No, otok Vis je pravi izazov i za ozbiljnije bicikliste. Ukoliko na škoj niste došli s vlastitim ljubimcem na dva kotača, mountain bike možete unajmiti u jednoj od brojnih rent-a-bike agencija. A tada su mogućnosti beskrajne. Isključivo biciklističkih staza na otoku nema, ali voziti se može postojećim cestama, utabanim putovima a za one željne ekstremnijeg avanturizma nemoguće rute smišljaju entuzijasti iz biciklističkog kluba Arcicija. (A.R.Fotunato: Arcicij – 1.kulminacija smijeha,zabave i veselja 2.nesuvisli, nerazuman postupak.).

Osnovna ruta za odvesti se biciklom u polje:

Uspeti se na zaobilaznicu najkraćim putem, može se na jednom od slijedećih punktova: 1. Na ulazu u grad Vis sa prilazne ceste is mjera JZ 2. Gurajući bicikl uz Put Luško Brdo koji kreće iz Stagne 3. Cestom kroz Batariju 4. Iz Goveje (kraj Policijske stanice) cestom uzbrdo 5. Iz predjela poznatog kao Tri Palme na Kutu, težačkom kalom kroz Prismen koja je ujedno i biciklistička zaobilaznica za Lučicu, Mandrač i plažu Grandovac.


Popis biciklističkih staza otoka Visa

VIS – PRISME - KRIŽ - LOKVA - PODSTRAŽJE – MILNA – VIS
Početak je najteži: iz Kuta se serpentinama popesti do vidikovca i odmorišta na Prisme, te skrećemo desno gore prema Čunkovici. Kada dođete na vrh brda, zapravo ste na Križu i pod vama se prostire Velo Poje. Nastavljamo starom cestom koja je omeđena samo zmajevim zubima – starim kamenim stupićima.
Slijedeća točka je Lokva – kuća od crvene cigle kraj minjaturnog jezera. Slijedite li putokaz Milna i Rukavac, kada se spustite do pješčane uvale Milna, u Vis se možete vratiti novom cestom koja spaja Milnu, Stončicu i Zlopoje

Dužina
: 20 km
Podloga: Čvrsta podloga ceste
Kategorija: Primjereno za sve bicikle
VIS - KRIŽ – LOKVA- MARINE ZEMLJE - DRAČEVO POLJE – - PODŠPILJE – KOMIŽA –VIS
Starom cestom za Komižu treba se popesti do vidikovca i odmorišta na jugoistočnom obronku Lučkog Brda. Odavde vas u Velo viško poje vodi stara cesta još uvijek omeđena samo zmajevim zubima – starim kamenim stupićima. Kada dođete na vrh brda, zapravo ste na Križu i pod vama se prostire Velo Poje. Slijedeća točka je Lokva – kuća od crvene cigle kraj minjaturnog jezera.
Odlučite li se na Lokvi slijediti putokaz Komiža izabrali ste najdužu stazu na otoku; staru cestu za Komižu. Sa nje je poslije Pliskog Polja moguće skrenuti u Marine zemlje, a držite li se desne strane, obićete ih većinu i preko Žužeca se vratiti na najravniji dio ceste koji vodi kroz Dračevo polje prema selu Podšpilju.
Poslije Podšpilja, cesta vas preko Podhumlja vodi do Ravnog, na jugozapad isturenog vidikovca odakle biste najrađe preskočili do Biševa. Odavde pa do Komiže nosi vas lagana nizbrdica i prekrasan pogled na komiški zaljev, a sa zapada u daljini poput vrha piramide iz mora strši vulkanska hrid Jabuka.
Za povratak u Vis izaberite novu cestu (10,7 km), pa se što guranjem što vožnjom uspnite serpentinama na vidikovac, odnosno vrh sveti Mihovil. Slijedi petnaestak minuta vožnje nizbrdo. U vremenu oko dolaska trajekta u Vis, ova cesta zna bit prilično prometna u oba smjera, pa vožnja njom može postati i donekle stresna. Stoga, da biste uživali u ovom biciklističkom spustu uz sav potreban oprez, dobro je i izabrati pravo vrijeme za to.

Dužina
: 30 km
Podloga: Čvrsta podloga ceste
Kategorija: Primjereno za sve bicikle