Ronilački centri

Povećaj kartu

Podmorje Visa

Potopljena burna prošlost i prirodne ljepote poput sna

Oko Visa je dvadesetak lokacija s potopljenim jedrenjacima, ratnim brodovima, podmornicama i avionima, što čini ovo podmorje najatraktivnije u ovom dijelu Jadrana za podvodni turizam. U viškom podmorju se danas može roniti u organizaciji nekoliko dobro opremljenih ronilačkih centara, čiji su vlasnici i sami iskusni ronioci. Znalci tvrde kako je po bogatstvu podvodnih turističkih odredišta Vis pravi biser i ronilački broj jedan na Jadranu.

Vis ima mnogo fantastičnih lokacija za ronjenje. Ako želite uživati u prirodnim ljepotama za vas je ronjenje sa sjeverne strane Visa gdje je izrazito bogat podvodni svijet. Okomite stijene koje se obrušavaju u dubine skrivaju brojne špilje, vatreno crvene gorgonije a možda vam se dogodi i susret s šanpjerom (kovačem) kapitalcem ili pak s druželjubivim ugorom kojeg možete pokušati i nahraniti. Na područjima do 40 metara dubine raste i prekrasni meki bijeli koralj.

Uz bok prirodnim ljepotama u viškom podmorju mnogo je tragova burne prošlosti, odnosno potopljenih brodova, aviona, podmornica... Najnovije otrkiće dogodilo se u ožujku 2010., kada su u moru kod južnog dijela otoka, otkriveni ostaci teškog bombardera B24, poznatog i kao Liberator. Avion je pronađen na otvorenom moru, oko 500 metara od otočića kod južnog dijela Visa, na jednoj „siki“ , na samo 39 metara dubine.

Dva najpoznatija viška brodoloma datiraju još iz II stoljeća prije Krista. Potopljeni brodovi nalaze se na sjeverozapadnoj strani otoka Hosta na dubini od samo 12 do 25 metara pa ih može razgledati svaki ronilac početnik. U podmorju Hosta može se vidjeti golema količina razbijenih amfora.


Popis ronilačkih centara

Ronilački CENTAR - "AN-MA"
Adresa: Kamenita 12, 21480 grad Vis, Hrvatska
Kontakt osoba: Zvonko Nađ
Radno vrijeme: 08-21 h
Telefon: +385 (0) 21 711-367 | Mob +385 (0) 91 521-3944
E-mail: anma@anma.hr
Web stranica www.anma.hr
Otvorenost centra: 12 mjeseci
Oprema: Kompletna oprema renomiranih proizvođača
Brod: dužina - 9m, širina - 3m; 12 ronilaca