Grad Vis

O Visu gradu*
Vis je oduvijek bio grad, a jedno kratko vrijeme bio je i država.

U njemu je početkom XIX stoljeća živjelo 12. 000 ljudi, pridošlih iz cijele Europe, tako da se u viškom govoru pored izvedenica iz venecijanskog dijalekta, mogu naći i riječi engleskih, francuskih, njemačkih pa čak i mađarskih korijena.

Za razliku od Hvara ili Korčule, grad Vis je okrenut kopnu i otvoren za sve što s njega doplovi, a njegova luka i danas pruža utočište mnogim ribarima i moreplovcima, izgubljenim istraživačima i ostalim avanturistima klonulog duha.

Tako su i Grci Sirakužani našli višku luku da ih podsjeća na dom.

Pjesnici Hvarani izgradili su Kut da ih sa zapada zimi sunce miluje.

Suprotno njima, viški su težaci podigli Molu bondu i Mijurovac, da ih sa istoka sunce zorom budi.

Nakon što su Englezi utvrdili brda oko uvale, vrijedni Austrijanci podigli su batariju da grad napokon u cijelinu spoje.

Danas kada se početkom kolovoza navečer spušate starom cestom prema Visu, on doista izgleda poput velegrada. Njegovo blještavilo širi se s rive preko kao za božić okićenih jarbola cijelom uvalom, sve do gradskih periferija, odakle na sjeveru žmiga lanterna na otočiću Hostu. Na zapadu poput prigradskog naselja svjetli uvala Stonca, uvijek nakrcana ribarskim brodovima i domaćim jedrilicama, dok se na istoku ljeska renesansni gradić Kut. Smirena idila Kuta ljetnu vrevu Luke susreće u Gospinoj Batariji. U austrijskoj tvrđavi upravo traje koncert, čuje se i jedan ćuk, a pod njenim zidinama najglasniji su Španjolci. Ispred ljetnog kina izlila se rijeka ljudi, gotov je animirani, a počinje igrani film. Na rivi bljeskaju novotarije i igračke. Ima tu lasera, led lampica i stroboskop u boji. Pod krmom mega jahte imenom Aikea Guinea svjetli arktički neon, a pod njim fešta jato cipli, dva su pravi kapitalci. Čuje se i saksofon, Fly me to the moon, dok se ispred banke vezao morski karaoke show. U Bejbiju sviraju Francuzi, a pod reflektorima nad Issejskom nekropolom netko je dao gol.

I sve nekako podsjeća na zlatnu 1812., iako je onda bio procvat a danas je recesija, no tada u luku uplovljava vapor, i još jedan svjetleći grad dolazi u Vis.

*Naslov je posuđen od zbirke pjesama Ivice Rokija - Sineta 
Povijest
Na prostoru gdje počinje s jedne strane niz otoka, koji istočnu obalu Jadrana čine tako osobitom, a s druge strane pruža se otvoreno more i Otrantska vrata...
 
Muzeji
U Gospinoj batariji, glavnoj utvrdi koju je Austrija za vrijeme svojega vladanja početkom XIX stoljeća sagradila na otoku Visu, nalazi se Arheološki muzej...
 
Vis danas
U središnjem dijelu grada Visa, koji se po engleskom admiralu Williamu Smithu naziva Smiderevo, na samoj obali mora, nalazi se ljetno kino Hrid...
Povećaj kartu