Arheološki muzej grada Visa

Povećaj kartu
Muzej

U Gospinoj batariji, glavnoj utvrdi koju je Austrija za vrijeme svojega vladanja početkom XIX stoljeća sagradila na otoku Visu, nalazi se Arheološki muzej. U njemu su smještene tri različite zbirke. Pod nazivom "U susret zavičajnom muzeju otoka Visa" može se razgledati arheološko-etnografska i kulturno povijesna izložba koju su postavili Hrvatski povijesni muzej iz Zagreba i Arheološki muzej iz Splita. Izložba počinje grčkim posuđem koje datira iz III. – I. st prije Krista i koje su isejski Grci koristili u svakodnevnom životu. U ovom dijelu mogu se vidjeti kameni reljef rimskog boga Marsa izrađen u I.-II. st. kao i tri kamene glave.

Drugi dio izložbe bavi se ribarstvom Visa. Središnji eksponat je pramac ribarskog broda postavljen kao da je netom izvučen na žalo. Na njemu i oko njega nalaze se ribarski alati i brodska oprema: špurtil, osti, veslo, brodska pumpa, sidro, mriža, feral i drugi predmeti.

Zadnji dio izložbe pokazuje građanski namještaj, predmete vezane uz brodogradnju, vinogradarstvo, prijevoz robe, te suvremenu povijest.

U Arheološkom muzeju može se vidjeti i Hidroarheološka zbirka amfora iz uvale Vela Svitnja. U uvali na sjevernoj strani otoka Visa sedamdesetih je godina prošlog stoljeća Arheološki muzej iz Splita istraživao tada jedini hidroarheološki lokalitet koji je bio pošteđen od pljačkaša. Tijekom tih istraživanja izronjene su 634 amfore, od kojih su mnoge još uvijek u grlu imale poklopac. Amfore su tada prebačene u prostor austrijske utvrde te izložene u skladišnom prostoru utvrde, složene na način kako su prevožene u brodskom potpalublju. To je kod nas novina jer su do sada amfore uglavnom izlagane kao individualni tipovi, kako bi se istaknula njihova raznolikost.

Zbirka helenističkih spomenika koju je također postavio Arheološki muzej iz Splita, najveća je takva zbirka u Hrvatskoj. Tu se može vidjeti prapovijesni materijal iz brončanog i željeznog doba, koji je sakupljen na čitavom otoku: keramički ulomci, fibule i spiralno naočalasti ukrasi. Jedan od najzanimljivijih eksponata je kopija brončane glave božice Artemide. Kip je s kraja IV. st. pr. Kr. i jedan je od najznačajnijih grčkih brončanih spomenika u Hrvatskoj.

U Zbirci se nalazi i posuđe za koje se smatra da je izrađivano u Issi. Tu je još i ženski nakit, brončana enohoa koja je služila u obredne svrhe, kameni mali žrtvenici...

Muzej je otvoren od 1. lipnja do 1. listopada od 10 do 13 sati i od 17 do 21 sat, subotom od 10 do 13 a nedjeljom je zatvoreno. Izvan sezone moguć je posjet prema dogovoru na tel. 021 711-729 ili na mobitel 099 788 5027.