Nautički turizam

Svi smo mi nautičari

Nautičari, šaroliko društvo ljubitelja plovidbe morem, više ili manje slučajno okupljenih u originalne posade prilično neizvjesne održivosti, najzaslužniji su za otkriće Visa kao top destinacije u jedriličarima najdražoj, srednjedalmatinskoj điti od barem 5 radnih dana.

Neki će s kopna potegnuti ravno na Vis, a drugi će preko Šolte, Brača i Hvara doploviti do najisturenijeg naseljenog otoka srednjeg Jadrana, da bi dalje mogli birati kao na dlanu: Lastovo il' Korčulu, a možda ipak prvo izlet na Biševo, Brusnik ili Svetac. Odlučit će sutra.

Vezani uz neobično pristupačnu višku rivu, zavaljeni u svojim brodskim dnevnim boravcima, nautičari će navečer obući omiljeni dugi rukav, a mnogi će se od njih osjetiti kao da su prvi put u životu došli doma i zbog toga doći u napast da ubace day off il' dva u svoj plovidbeni plan. Takav je Vis. Izmišljen da vam promijeni plan plovidbe. Nautičari vole iznajmiti skutere pa se izgubiti negdje u unutrašnjosti otoka. Vole kad ih neko od Rokijevih kao kakvu eskurziju potrpa u autobus i pravac Plisko poje. Tu se jede boje.

Znam neke nautičare koji su tako na Visu kupili zemlju i promijenili plan zauvijek. 
Uvala Sv. Jurja
Uvala Svetog Jurja dobro je razvedena i duboko usječena luka na sjevernoj strani otoka Visa. Brdima je zaklonjena od južnih vjetrova...
 
Peljar otoka Visa
U najrazvedenijem dijelu sjeverne obale otoka, zapadno od viške luke, duboko je usječena i od svih vjetrova zaštićena luka Rogačić...
Povećaj kartu