Vis danas

Povećaj kartu
Grad Vis danas
Kino Hrid
U središnjem dijelu grada Visa, koji se po engleskom admiralu Williamu Smithu naziva Smiderevo, na samoj obali mora, nalazi se ljetno kino Hrid.
Ovo kino ima kultni status. Mnogo toga ga čini posebnim; od rascvjetalih oleandera koji okružuju ekran, posuđivanja mekanih kušina za tvrde stolice pa do uvijek nadrealnog bliskog susreta s noćnim vaporom koji za vrijeme kasne večernje predstave ulazi u luku. Ne zaboravimo ni to da su ovakva kina na otvorenom, koja svako veče vrte drugi film, među poslednjim utočištima za pušače.
Ljetni program kina Hrid san je svakog filmofila koji od 15. lipnja do početka rujna može pogledati većinu propuštenih filmova minule sezone, te vidjeti neke od najvećih aduta nadolazećeg jesenskog kino repertoara.
Knjižnica
Svim posjetiteljima Visa kao i njegovim stanovnicima nudi se mogućnost upisa u gradsku knjižnicu i čitaonicu. Ona od 1999. djeluje u sklopu kulturnog centra koji se nalazi u središnjem dijelu viške luke, odmah pokraj austrijske tvrđave -Gospine batarije.
Pored svestranog i redovito obnavljanog izbora knjiga, časopisa i dvd-a, u knjižnici je i dječji odjel u kojemu se može naći mnogo toga; od slikovnica i crtića, do lektire i raznih enciklopedija.
Mogu se posuditi i knjige na engleskom jeziku a riječ je uglavnom o laganom, ljetnom štivu.
Viški gosti i turisti mogu koristiti sezonsku članarinu koja za čitavu obitelji iznosi 30, a pojedinačno 20 kuna
Teatar
Kada su 1996. izveli svoju prvu premijeru ''Sad i ko zno kad'' na viškom dijalektu adaptirane ''Prosidbe'' A.P.Čehova, viški su kazališni entuzijasti zacrtali da će svake godine postaviti jedan novi komad.
Tako je Siniša Brajčić preveo još jednu Čehovljevu humoresku "Medvjed" na viški, pa je sljedeće godine izveden "Morski covik". Slijede "Mirandolina", "Riborske svađe", "Amerikonsko jahta u viškoj luci", a prijevode na viški na sebe preuzima Lina Blažević. U četrnaest godina postojanja, pod vodstvom Lenka Blaževića, Amatersko kazalište Ranko Marinković, postavilo je isto toliko predstava, nastupilo na trinaest festivala hrvatskih kazališnih amatera i osvojilo dvanaest nagrada.
U glumačkom sastavu kazališta koji je počeo kao trio (Siniša Brajčić, Lina Blažević, Zdenko Karuza), dosad je igralo dvadeset i pet glumaca amatera, a aktivno ih je uvijek barem desetak.
Ansambl djeluje u zgradi Hrvatskog doma. U potkrovlju kojeg od milja zovu golubjera, održavaju se čitače i sjedeće probe, a scenske se izvode na velikoj pozornici, kat niže, gdje se predstave i premijerno odigraju. Svoj puni sjaj predstave dožive ljeti kada ih publika može gledati na otvorenom, na pozornici Gospine batarije, u sklopu Viškog ljeta.
Galerije
Lost paradajz - Izgubljeni pomedor.
Na malom, zaboravljenom trgu iza kule Perast, u napuštenoj konobi za koju mnogi višani nisu ni znali da postoji, otvorila se ljeta 2010. zaista posebna galerija. Između ogoljene vinske preše, tko zna kad odbačenog...

saznaj više
Hrvatska glazba Vis
Hrvatska glazba Vis ili viška limena glazba, postoji 160 godina i jedno je od najstarijih narodnih društava u Hrvatskoj. Aktualni voditelj orkestra , čije se probe uvijek mogu poslušati u Hrvatskom domu na rivi, samouki je multiinstrumentalist Dinko Karuza Moki.
Puhački orkestar broji oko dvedeset i pet glazbenika i u raznim sastavima nastupa u svim mogućim prigodama; od državnih praznika do pučkih fešti, od Dana grada do Noći Mijurovca, od većine sprovoda do ponekog vjenčanja.
U sklopu kulturnog centra u gradu Visu djeluje i muzička škola, čiji učenici, u pravilu, postaju i članovi ovog orkestra.