Peljar otoka Visa

Povećaj kartu
Peljar otoka Visa
Luka Rogačić
U najrazvedenijem dijelu sjeverne obale otoka, zapadno od viške luke, duboko je usječena i od svih vjetrova zaštićena luka Rogačić. Čine je dvije uvale, uža i duža, na zapadu uvučena Parja, te buri nešto otvorenija uvala Rogačić. Nasuprot nje je, u brdu, vojska izgradila tunel koji je služio kao zaklon za torpedni čamac. Istočno od njega mali je betonski pristan.
Luku od sjevernih vjetrova dodatno štiti, divljim lukom obrastao Škojić, nekoć hrid, danas poluotočić. Dno je muljevito, ponegdje prekriveno travom, a dubina varira od četiri do deset metara koliko doseže po sredini Parje. Cestom je do grada Visa niti pola sata hoda, a na brdima iznad susjednih uvala, Vele i Male Svitnje, engleske su tvrđave, moćni George, odnosno Fortica i pola kule Bentich koju Višani po njenom toponimu zovuTerjun.
Stončica
Iako okrenuta sjeveroistoku, Stončica je zbog svoje dužine i zavojitosti prilično zaštićena od bure i srodnih joj vjetrova, što ju donekle čini jednom od najsigurnijih uvala Visa. To se svakako odnosi na njen južni dio gdje je dubina mora pet do šest metara, a udaljenost dviju obala oko stopedeset. Dno je pjeskovito, pa je sidro potrebno dobro zakopati, a boravak na sidru mogu omesti i vrtlozi pojedinih vjetrova koji se kad ojačaju u svim smjerovima odbijaju od visoke obale. Unatoč tome, Stončica je prvi izbor nautičara koji žele uživati u osami, a opet biti nadomak civilizacije. U uvali je istoimeno ribarsko i vikendaško naselje, a na samoj pješčanoj plaži omeđen palmama , vrlo je cijenjen, restoran braće Linćir.
Stončica je poznata i po jednom od najvećih pučinskih svjetionika na Jadranu, koji se visoko uzdiže nad niskim i isturenim rtom, kojim završava njena istočna obala. Na drugoj strani, tisuću metara zapadno, iz mora se u brdo uspinje rt Stracine, koji Stončicu, a ispred nje uvalu Velu Cavojnicu, zaklanja od moćnih valova tramontane i poslijepodnevnog maestrala.
Gradac, Slatina i Tiha
Na sjevernoj obali otoka Visa, na skoro pola puta od Visa do Komiže, trokraki je zaljev kojeg čine uvale Gradac, Slatina i Tiha. Obale uvala završavaju u šljunčanim žalima koja svojim valovima redom prebiru maestral, tramontana i bura. Za vrijeme jačanja ciklone nad Jadranom, kad se južni vjetrovi izmjenjuju od istoka do zapada, ovaj zaljev prava je oaza za nautičare željne mira i osame.
Zapuše li tijekom dana maestral dobro je unaprijed izabrati Tihu u kojoj se na dubini od deset metara na pjeskovitom dnu prekrivenom posidonijom može lijepo usidriti i u kupanju provesti dan ili dva.
Budihovac
Usred mini arhipelaga čiji niz otočića i hridi jugoistočnu stranu Visa čini tako posebnom, na otočiću Velom Budihovcu nalazi se pravi mali raj za nautičare. Jedna od najljepših laguna na Jadranu i njena šljunčana plaža bisernog žala. Zaklonjena od većine vjetrova i dodatno zaštićena kako hridima Malim Budihovcem i Sankom, tako i plićinama između njih, laguna na Budihovcu, ugodno je sidršte i idilična luka u kojoj vrijedi prenoćiti. Kada joj se prilazi treba paziti na brojne plićine oko Malog Budihovca, a prilikom sidrenja u samoj laguni treba računati da se za oseke dubina u njoj ponegdje smanji na dva metra. Ljubitelji osame mogu je pronaći na istočnoj strani otoka u malom zaljevu, više otvorenom jugu, ali bolje zaklonjenom od maestrala. Na pješčanom tlu Budihovca ima zasađenog plavca malog, pa bi bilo šteta ne probati čašu crnog vina s ovog posebnog mikro lokaliteta.
Rukavac
Luka Rukavac je najveći i najzaštićeniji zaljev jugoistočne obale Visa. Omeđen je rtovima Polivalo i Gnjila te od juga zaklonjen najvećim otočićem viškog mini arhipelaga Ravnikom. Zaljev završava u dvjema uvalama, Novom i Starom Rukavcu. Novi Rukavac odnosno Rukavac, ribarsko je mjesto sa izgrađenim betonskim mulom za brojne ribarice koje ovdje znaju iskrcati ulov.
Mol je dugačak dvadesetak metara a dubina s obje strane je tri metra.
Na istočnoj strani dubina se u smjeru kopna naglo smanjuje na samo metar, a na zapadnoj treba paziti na konopce brodova mještana. Dalje ka zapadu je Višanima omiljeno kupalište Tepluš. Rukavac je posljednjih godina postao poznatiji kao apartmansko naselje u sklopu kojeg su i dva riblja restorana.
Stari Rukavac sa svojim barkama vezanim za kolpomorta, zadržao je izgled idiličnog ribarskog zaseoka , pa je onima koje traže mirniji kutak prvi izbor.
Dubina u sredini uvale doseže osam metara, dok je u Novom Rukavcu nešto manja. Dno je prekriveno ravnim pločama pa sidro po njima zna klizati, ali kada zapne potrebno je koji put i zaroniti da bi ga se oslobodilo.
Komiški zaljev i luka
Najveći zaljev otoka Visa potpuno je izložen zapadnim i jugozapadnim vjetrovima, koji u njemu stvaraju teško more, a omeđen rtovima Knez i osvjetljenim Stupišćem ima oblik potkove. Jedino utočište nalazi se u Komiškoj luci iza visokog lukobrana obnovljenog 1996. i pojačanog betonskim blokovima tako da se na njegovoj glavi od tada ne da vezati. Prvih trideset metara rezervirano je za ribarice i veće brodove, a odatle je sto metara lukobrana namjenjeno nautičarima. Dubina se od glave lukobrana do rive smanjuje sa šest na dva metra a vezovi su opremljeni murinzima i ormarićima sa vodom i strujom. Ima ih tridesetak pa se za vrijeme ljetnih gužvi lako napune, a sidrenje usred luke preporučeno je samo jako strpljivima i iskusnim moreplovcima. Naime promet je u najribarskijem mjestu Jadrana skoro uvijek gušći od onog cestovnog, a pjeskovito dno je prekriveno blokovima od kolpomorta. Situacija se dodatno pogoršava za jakog Juga ili Lebića pa ako niste sigurni da ćete uhvatiti mjesto na vezu, vaš posjet Komiži najbolje je odgoditi na koji dan.
Porat (Biševo)
Porat ili Biševska luka, pješčana je uvala na otočiću Biševu i odličan odabir za prenočište ako ste sigurni u vremensku prognozu. Naime potpuno je otvorena lebiću(JZ), dok za jačeg maeštrala more u njoj prilično valja. Od ostalih vjetrova dobro je zaštićena, pa se u Portu, na sidru da provesti i dan više. Iako ćete u špici sezone, tijekom dana biti u samom centru turističke ponude viškog akvatorija, iza pet popodne, kad se izletnici ukrcaju u brodove koji ih vraćaju u Komižu ili Vis, sve iznenada zamre, a u vali ostanu samo domaći gosti i pokoji nautičar. More je u njoj dosta plitko pa se ne preporuča sidriti bliže od četrdeset metara od plaže, a ako ih se skupi toliko, mjesta ima za desetak promišljeno usidrenih brodova.