Plaže i uvale otoka Visa

Povećaj kartu
Kupanje na Visu

Kupanje na Visu nezaboravan je doživljaj prvenstveno zbog čistoće pučinskog mora koje ga oplakuje. Bilo da ste spas od vrućine potražili skokom u more negdje u samoj uvali Svetog Jurja, bilo da se lagano prepuštate neobično jakom kurentu i nježnom dodiru podmorskih izvora slatke vode u Moloj Trovni ili još bolje: da besciljno plutate na napuhanom krokodilu nasred pješčane uvale Zoglov, viško more je ono što se pamti, a ne može se prepričati.

Ono što se može ispričati plaže su koje su uglavnom dostupne cestom, pogodne za obiteljske izlete, a zbog obilja prirodnoga hlada neke od njih su idealne i za najmlađe goste.

Za avanturiste i istraživače kupanje ne mora biti tek izležavanje i osvježavanje. Do svih otočkih plaža postoji pristup s kopnene strane, a penjanjem po sikama, tzv. škrapingom, može se otkriti brodom nedohvatljive komade obale.


Plaže otoka Visa

Gradska plaža Prirovo
Gradska plaža na poluotoku Prirovo prostire se na stotinjak metara šljunčanog terena prekrivenog finim oblucima. Na kopnu je omeđena tamarisima koji daju ugodan hlad. U blizini plaže ugostiteljski je objekt i pješčani teren za odbojku i mali nogomet.
Punta od Biskupa
nudistička je plaža koja se od uvale Stonca do otočića Host prostire po kosim kamenim pločama i stijenju sjeverozapadnog kraka luke sv.Jurja. Prilaz joj je osiguran makadamskim putem cijelom njenom dužinom. Hlada ima samo na početku plaže.
Vela Svitnja
nalazi se ispod utvrde George i prva je vanjska uvala zapadno od luke sv.Jurja. Namjenjena nudistima , ova plaža se prostire po stijenama i pločama s obje strane uvale. Prilazi joj se pješačkom stazom koja se između vinograda spušta s ceste za Parju i Rogačić. Hlada nema.
Grandovac
je lijepa šljunčana plaža u istoimenoj uvali pred istočnim ulazom u višku luku. Bogata hladom tamarisa i borova idealna je za obitelji i s najmanjom djecom. U neposrednoj blizini je mali bar kao i 30-tih godina sagrađen plato za sunčanje.
Stončica
je imenom i svjetionik i njegov rt, i dugački zaljev i malo ribarsko-turističko naselje, pješčana plaža i odličan restoran. Mali bar na samoj plaži, igralište za odbojku na pijesku, i mnogo hlada u sjeni palmi na zapadnom te tamarisa na istočnom kraju plaže, čini Stončicu prvim izborom obiteljskog izleta. Cesta iz Visa vodi do makadamskog puta kojim se za manje od deset minuta hoda stiže na plažu.
Milna
je pješčana plaža u dnu zaljeva istoimenog turističkog naselja na jugoistočnoj strani otoka. Iako prirodnog hlada prije kasnijeg popodneva nema, moguć je najam suncobrana i ležaljki. Plićak do koljena prostire se i do trideset metara od same plaže pa na Visu stoga nema bolje plaže za picigin ili slične igre s loptom. Do Milne vode dvije ceste: stara preko Podstražja i nova preko Stončice.
Zaglav
sigurno spada među najljepše pješčane plaže Jadrana. Izrazito svijetlog i sjajnog pjeska koji se za jaka sunca zna i pregrijati, te uvijek ugodno namreškanog , zapadnim kurentom ohlađenog mora, Zaglav je onaj predio Visa koji vam se redovito vraća u snovima. Petnaestominutnu šetnju po suncem opaljenoj pješačkoj stazi iz Milne zaboraviti ćete kad se zatrčite prostranim plićakom i bacite u more. Hlada ima samo na maloj terasi restorana, ali već od pet sati popodne plaža polako pada u sjenu.
Vela Smokova
još je jedna pješčana plaža na jugoistočnoj obali Visa. Druga po redu uvala kad se izađe iz Stončice i krene jugoistočno, omiljena je destinacija nautičara i ljubitelja divljih plaža. Na dubini od svega dva metra uz samu obalu istočnog kraka uvale, stotinjak metara od plaže, potopljeno je krilo aviona iz 2. svjetskog rata. Ponešto hlada može se naći u sjeni bora kada se zađe malo dalje na kopno, a kozjim putem koji kreće iz bivšeg vojnog poligona, uputite se jedino uz iskusnog vodiča.
Šljunčana plaža
na otočiću Budihovac, krasna je laguna i prava nautičarska meka, stoga ako plovite oko otoka svakako je posjetite.
Srebrna
plaža koja je dobila ime po srebrnom sjaju njenih velikih oblutaka za mjesečine, najpoznatija je viška plaža. Bogata hladom borove šume, Srebrna je najčešći izbor za obitelji s djecom. Velika i prostrana kamena ploča koja se blago spušta u najfinije žalo na zapadnom kraju plaže dijelom je natkrivena borovima. Cestom se stiže do parkirališta, udaljenog nekih 250 metara od plaže.
Tepluš
je još jedna šljunčana plaža omiljena kod najmlađih a nalazi se na jugozapadnom kraju zaljeva ispred ribarsko turističkog naselja Rukavac. Iako hlada ima samo u boriku iznad plaže,velike kamene ploče na sjevernom dijelu uvale padaju u sjenu odmah iza pet sati poslijepodne. Makadamski put iz Rukavca odvaja se od ceste za Srebrnu i i kraj restorana s vidikovcem vodi sve do prostranog parkirališta u neposrednoj blizini plaže.
Bili bok
su velike kamene ploče koje se kao terase nastavljaju jedna na drugu, počevši od istočnog rta uvale Srebrne dalje na istok, sve do rta Punta od polivala. Svaka terasa je vizualno odvojena cjelina što su naturisti davno otkrili i upisali u kartu Visa kao top nudističku plažu. Put kroz borovu šumu vodi s parkirališta preko čistine iznad Srebrne u smjeru juga.
Mala Travna
krasna je mala uvala s južne strane otoka, opasana kosim platoima koji se spuštaju u kristalno čisto i uvijek koji stupanj hladnije more u odnosu na susjednu Srebrnu. Razlog tome su mnogi izvori slatke vode u uvali ali i uvijek prisutan zapadni kurent koji na rtovima plitko more pretvara u prave male brzace. U uvali živi i drage goste hrani i napaja Senko iz Male Travne. Unazad nekoliko godina do uvale se stiže makadamskim putem.
Stiniva
Zapadno od Male Travne uvala je Stiniva. Gledano s morske strane Stinivu zatvaraju dvije visoke kamene litice u najbližoj točki međusobno udaljene niti četiri metra. Između njih nazire se šljunčana plaža, ali tek kada se uplovi kroz kapiju ona se ukaže kao oblucima popločano gledalište rimskog amfiteatra. S kopnene strane u nju se spušta strmom a na trenutke i vrlo zahtjevnom kozjom stazom, stoga dobro razmislite hoćete li u ovu pustolovinu s malim dijetetom jer ćete ga uzbrdo morati nositi na leđima.
Ograđena visokim klisurama sa svih strana, Stiniva je barem jednom svojom polovicom uvijek u sjeni.
Cestom se treba doći do zaseoka Žužeca, a spuštanje pješačkom stazom može potrajati više od dvadeset minuta.