Prirodne ljepote otoka Visa

Povećaj kartu
Prirodne ljepote otoka Visa
Otok Jabuka
Jabuka je, kao i Brusnik, vulkanske građe, i zanimljivog je čunjastog oblika. Nalazi se daleko na otvorenom moru i zbog svog je oblika i strme obale teško pristupačna. Iako je vrlo malena, obiluje endemskim biljkama i životinjama, a i omiljeno je stanište pticama s otvorenog mora.
Otok Brusnik
Brusnik je mali vulkanski otok udaljen oko 13 km od Komiže. Vulkanski otoci u Dalmaciji su rijetkost budući da su i obala i otoci gotovo isključivo vapnenačke strukture. Na otoku se nalazi prelijepa plaža s tamnim šljunkom. „Onome koji se približava u malom brodiću naviklom da gleda svijetle obrise kamenih obala, tamni obrisi ovog otoka izdignutog u vodenoj pustinji djeluje upravo sablasno“, opisuje Brusnik u „Viškim spomenicima“ Antun Cvitanić. U prošlosti, Brusnik je odigrao važnu ulogu u životu komiških ribara koji su ribarili oko otoka i tamo pronalazili sklonište. Od tih vremena još postoje ostaci malih bazena u kojima su se čuvali uhvaćeni jastozi. Danas je Brusnik stanište morskih ptica, zečeva i posebnih endemskih podvrsta guštera koji postoje samo na ovom otoku.
Otok Svetac
Otok Svetac ili Sveti Andrija, 14 nautičkih milja udaljen od Komiže, jedan je od onih Jadranskih otoka koji je nekoć bio naseljen ali više nije. More oko otoka obiluje ribom, a na stijenama sjevero-zapadnog dijela su kolonije nekih rijetkih ptičjih vrsta. Na jednom od otočkih vrhova mogu se naći bizantski i predpovijesni ostaci što dokazuje da je Svetac bio naseljen i prije tisuću godina.
Modra špilja
Modra špilja se nalazi na otoku Biševu. Špilja je geomorfološki jako interesantna i predstavlja tipičan krški oblik. Posebna atrakcija u špilji su specifični svjetlosni efekti nastali lomljenjem i odbijanjem sunčevih zraka od morskog dna. Špilja je danas omiljena turistička destinacija.
Medvidina špilja
Medvidina špilja na otoku Biševu geomorfološki je posebna. Njen otvor na površinu mora relativno je velik, ali se prema unutrašnjosti smanjuje. Špilja je dugačka 160 metara a na samom kraju vrlo je uska i niska i završava malim žalom.Ova špilja je bila stanište jednog od najugroženijih sisavaca na svijetu – sredozemne medvjedice, iznimno rijetke vrste tuljana. Nakon dugog razdoblja gotovo potpunog izbivanja ove izuzetno lijepe životinje iz našeg dijela Jadrana, posljednih godina ponovno je rijetko, ali ipak, susrećemo. Stoga nije nerealno očekivati da Medvidina špilja ponovno dobije svoje stare stanare.
Palagruža
Arhipelag Palagruže je najudaljenija grupa hrvatskih otoka, a mali otočić Galijula iz te grupacije označava najjužniju točku hrvatskog teritorija. Palagružu karakterizira iznimno suha klima s jako malom količinom vlage. Zbog toga se tu razvio i specifičan tip vegetacije. Osim endemskih biljaka postoje i brojne životinjske endemske vrste. Da nadoknade nedostatak vlage, sve ove životinje i biljke, uz brojne druge prilagodbe, koriste vlagu koju proizvodi rosa koje na Palagruži ima jako puno.
Špilja na otoku Ravniku
Špilja na otoku Ravniku poznata je pod imenom Zelena špilja. To je abrazijska špilja s dva ulaza i otvorom na vrhu kroz koji ulazi svjetlost, a odbijajući se od morskog dna stijenke boji u zeleno. U 2. svjetskom ratu tu su pronalazili sklonište mali ratni brodovi.
Uvala Stiniva
Uvala Stiniva se nalazi na južnoj strani otoka Visa. S mora joj se može pristupiti kroz uzak prolaz, nakon kojeg se uvala širi i završava prekrasnom plažom. Do uvale ne vodi nikakva cesta, pa je ona tako uspjela očuvati svoju prirodnu ljepotu.