Unutrašnjost otoka Visa

Povećaj kartu
Pojorsko đita

Dogodi se tako i usred ljeta, a upravo poslije nepodnošljivo vrućeg tjedna, da se vrijeme naglo pokvari. S kopna zapuše tramontana, oblaci sakriju sunce, a more posivi i nabora se. I kako dan odmiče postaje sve izvjesnije da od kupanja neće biti ništa. Tako i treba biti, zato ne dvojite već uzmite u ruke kartu Visa i odaberite neku od brojnih lokacija u unutrašnjosti škoja.

Vis je gusto premrežen cestama, makadamskim putevima i pješačkim stazama, tako da na njemu nema nedostupnog ili neprohodnog dijela. Moć civilizacije preobrazila je svaki njegov kutak i kamen, i tisućama godina prije dolaska Grka.

Osobito njegova unutrašnjost čuva neispisanu i nepoznatu povijest čovjeka na otoku načinjenom po njegovoj mjeri.

Doći na Vis i orijentirati se samo na njegovo more i obale ''privilegij'' je zagriženih moreplovaca koji izlaze na kopno jedino kad obavljaju nužnu nabavu. Nas ostale brda i dolovi Visa zovu; vrijeme je za izlet u polje.


Popis lokacija otoka Visa

Krušovica i Podhumlje
Vozilo možete parkirati na širini kraj crkvice Sv. Nikola na ulazu u Podhumlje. Krenete li u smjeru Podšpilja, nakon dvjestotinjak metara, na desnoj strani vidjet ćete drveni putokaz s natpisom Lokva – Krušovica. Lokva, odnosno neolitski bazen za sakupljanje gline, nalazi se u borovoj šumi na vrhu brda i od ceste je udaljen desetak minuta šetnje kozjom stazom u smjeru juga. S obzirom da je star nekoliko tisuća godina sačuvan je u nevjerojatno dobrom stanju.
Izađete li iz šume na vidikovac, pružit će vam se odličan pogled na još jednu ilirsku građevinu - Velu Gomilu.
Talež i Vela Gomila
Talež je na perfekcionistički način obnovljen 200 godina stari zaselak na vrhu brda... Današnji izgled, kojim bi se uklopio u neku Tolkinovu bajku da je ovaj kojim slučajem bio Višanin, duguje predanosti potomaka izvornih žitelja mjesta.
Iz Taleža će vas lako uputiti prema Veloj Gomili, u doba kraljice Teute kamen po kamen uzdignutom najstarijem svjetioniku na Jadranu. S 245 metara nadmorske visine pružit će vam se odličan pogled na cijelu južnu i jugoistočnu obalu otoka.
Prilaz ovim lokacijama osiguran je makadamskim putem kroz selo Duboka u koje treba skrenuti s ceste nešto prije Podšpilja.
Plisko poje i Sveti Vid
Sveti Vid je vrh brežuljka u središtu viške visoravni i na njemu istoimena crkvica iz XIV stoljeća. Pogled s ovog vidikovca puca duž Velog polja sve do Malog Jubišća uzvišenog na istoku, i od Dračevog polja do Huma na zapadu. Odatle kao s kontrolnog tornja možete promatrati pistu nekadašnjeg savezničkog aerodroma, još uvijek označenu crvenobijelim stupovima posađenim između trsja bugave i kuca. Od svih sela u unutrašnjosti, jedino koje se ne vidi je u podnožju brda: Plisko polje („selo malo, al vina za velegrad ima“), poznato i po jedinom kriket igralištu u Dalmaciji. Iako je admiral Hoste po kojem se i zove viški klub, kriket igrao u dokolici po svoj prilici na Prirovu, suvremeni kriket entuzijasti to mogu činiti u unutrašnjosti Visa.
Hum
Na izlet do najvišeg vrha Visa, 572 metra visokog Huma, najbolje je krenuti nakon što bura očisti horizont, na kojemu se tada ukaže Jadran kakvog nikada niste vidjeli.Velebit, Pelješac, Lastovo, Jabuka, Kornati...
Tu je i crkvica Svetog Duha iz XV stoljeća, odmah do nje uzletište za paraglidere, a iznad svega strši vojni radar, posljednji funkcionalni vojni objekt na otoku, kojemu je prilaz zabranjen kao i šetnja u blizini ograđenog područja.
Titova špilja
Titova špilja zapravo su dvije špilje do kojih s ceste za Hum vodi uređeno kameno stepenište. Nazvana je po maršalu Titu, vrhovnom komandantu oružanih snaga i pokreta otpora, koji je baš u njoj 1944. vodio pregovore za međunarodno priznanje Jugoslavije.